Een nieuwe kerstgroep

Column “Achter de kaft 9” van Dolf Middelhoff, hoofdredacteur en fotograaf. Foto: Enkele beelden van de kerstgroep.

Op vrijdag 6 november werd een nieuwe kerstgroep afgeleverd bij de pastorie van de Urbanuskerk. Vorig jaar werd al een fraaie buitengroep gevonden, nu gaat het om de binnengroep.

Deze kerstgroep stamt uit het atelier van Gerard Linssen te Venlo en is in 2012 door de Kruiskerk in Volendam aan de SRKE (Stichting Rooms Katholiek Erfgoed) overgedragen. De kerk is daarna afgebroken en de kerstgroep is geheel gerestaureerd. Hij bestaat uit 17 delen, maar of die ook alle 17 in Bovenkerk aankomen is niet zeker. Het kan zijn dat er een enkel schaap ontbreekt: de restaurateur wilde graag een of twee schapen zelf houden.

Zeldzaam Linssen-Kerstgroep

Een complete Linssen-kerstgroep is zo goed als niet te vinden. Dit soort kerstgroepen komt slechts beschikbaar als een kerk aan de eredienst wordt onttrokken. Elk beeld is voorzien van een merkteken met de letters GLV. Op de website https://website.vriendenvandekerstgroep.nl/ staat een alfabetische lijst van ca. 375 merktekens. GLV is het merkteken van Gerard Linssen die in 1893 een fabriek voor gipsen beelden oprichtte in Venlo. Het GLV-merkteken is dus als een zilverkeur op een 17e-eeuws fruitschaaltje bij Kunst & Kitsch.