Monumentendag 12 september 2020

De stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus organiseert op 12 september 2020 een open monumentendag. Deze staat dit jaar in het teken van de start van het casco herstel van de St. Urbanuskerk. Een rijksmonument van Pierre Cuypers, welke in 2018 zwaar werd beschadigd door een grote uitslaande brand.

Herstel St. Urbanuskerk

Speciale aandacht is er voor de manier waarop het herstel op dit moment wordt aangepakt met een foto- en videotentoonstelling. Vanuit de torenkapel is er een goed zicht op de werkzaamheden in het gebouw en vrijwilligers staan u te woord voor het beantwoorden van uw vragen.

Dat het niet alleen om een professionele aanpak gaat laten de vrijwilligers u graag zien. Zo worden de stenen die door de brand naar beneden gevallen zijn door vrijwilligers schoongemaakt. Voor de herinrichting zijn andere vrijwilligers bezig met het herstel van vaandels en baldakijnen. En er ligt een plan voor het herstel van de kruiswegstaties.

Fondswerving

Bij de herinrichting is het een must om het gebouw aan te passen aan het comfort van deze tijd. Onder vier speerpunten (energie, toegankelijkheid, verstaanbaarheid en sfeervol) worden er fondsen geworven en subsidies aangevraagd. De stichting Vrienden zal de fondsen barometer voor de eerste keer dit jaar bijwerken. De mensen van de St. Urbanus Chocolade zullen een collectorsitem introduceren. Vanaf 12 september is dit luxe blikje gevuld met een zware 200 grams chocoladereep te koop voor de prijs van € 8,-. We zijn trots op de belangeloze medewerking van alle onze chocolade verkooppunten en dat Museum Jan hierbij is aangehaakt.

Programmazaterdag 12 september 2020

Tijd Activiteit
10:30 – 11:00 muzikale optocht naar de Torenkapel van de st. Urbanuskerk
11:00 – 11:15 aankomst en uitreiking eerste St. Urbanus chocolade blikje
12:00 – 12:15 bijwerken barometer fondswerving
11:15 – 17:00 bezoek Torenkapel met fototentoonstelling en toelichting op casco herstel, steentjes schoonmaken, vaandels restaureren, kruiswegstaties herstellen, verkoop St. Urbanus chocolade blikje en repen en de stand stichting Vrienden.

Aan de ontwikkeling van het unieke blikje van de St. Urbanus Chocolade is een lange tijd van voorbereiding achter de rug. Dit collectors item diende een luxe uitstraling te krijgen en voor elke Amstelvener aantrekkelijk te zijn. Gewoon om te hebben, maar ook om cadeau te geven. De chocoladerepen zoals u van ons gewend bent, zijn natuurlijk ook nog steeds te koop. Per blikje gaat er minimaal € 4,50 naar de actie Help ons uit de brand. De blikjes zijn verpakt in dozen van tien stuks. Waarom noemen wij dit? Omdat we hopen dat u ons helpt met de verkoop.

We hopen u deze Momentendag te zien en bij te praten. Om het veilig te houden vragen we u om zich te houden aan de Corona regels. Komt u ook?

Namens de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus,

Chris van den Helder
e-mail: chocolade@helponsuitdebrand.com 
telefoon 06 27 88 69 66

Lees verder met:
Herstel vaandels deel 1
Herstel vaandels deel 2
Steentjes schoonmaken
Doelen fondswerving
Verkooppunten St. Urbanus Chocolade 2020
Restauratie kruiswegstaties