Herstel St. Urbanus Bovenkerk - stenenbikkers in zonnetje gezet

Stenenbikkers in het zonnetje gezet

Column “Achter de kaft 5” van Dolf Middelhoff, hoofdredacteur en fotograaf. Op de foto: Het team stenenbikkers, Ruud Kootker en Ewa Petiet.

Vlak voor de bouwvakantie had ik in de werkkeet achter de begraafplaats een interview met Evelien Schrijver, werknemer van aannemingsbedrijf Nico de Bont. In de achtergrond klonk het ritmisch getik en geschuur van de stenenbikkers achter de kerk. Die werden begin deze week even extra in het zonnetje gezet. Ook al was het een winderige en af en toe vochtige dag.

BBA

Burger Belangen Amstelveen kwam in de personen van Ruud Kootker en Ewa Petiet een taart afleveren. Dit om hun dankbaarheid en respect uit te drukken voor het vele werk dat hier in alle afzondering wordt verricht. In wisselende samenstelling is al meer dan een jaar een ploegje mensen druk bezig. Ze bikken de uit het puin geredde bakstenen en ribstukken schoon. Die worden hergebruikt om de beschadigde gewelven in de zijbeuken weer mee op te bouwen, in de hoop dat er niet teveel kleurverschil optreedt. Voor de gewelven in het schip die geheel zijn verdwenen, worden in een steenbakkerij gloednieuwe bakstenen gemaakt.

In de kerk

Dat van hun werk ook echt de vruchten worden geplukt bleek op de steigers. Daar waren enkele vaklui al bezig om gaten te dichten en afgebroken gewelfschalen aan te helen. Het gaat nu nog om enkele proefstukken. De daarmee opgedane ervaring kan later in het ‘grote werk’ worden toegepast. Ik zag dus boogribben die door formelen worden ondersteund. Dat zijn houten constructies die precies de kromming van de bogen volgen. Ze oefenen geen druk uit, want dan zou de boog breken. Ze ondersteunen alleen maar. Tussen de bogen zijn vormen van ‘piepschuim’ gemaakt. Die volgen aan de bovenkant precies de kromming van de gewelfschalen. Die vormen ondersteunen de instabiele, afgebroken gewelven en ze steunen het metselwerk waarmee die worden aangerepareerd.

Op de kerk

Aan de binnen- en buitenzijde van de toppen van de buitenmuur liggen ‘muurplaten’. Dat zijn brede balken waarop de dakkap rust. Enkele door de brand aangetaste delen daarvan zijn nog zichtbaar. Die moeten nog worden weggehaald en rondom de hele kerk worden in de komende weken nieuwe muurplaten aangebracht. Daarna kan het precies inmeten van de dakkap beginnen. Wanneer al die gegevens zijn verwerkt kan in de fabriek worden begonnen met het voorbereiden van het dak. Dat zal in grote, voorgevormde delen worden gemaakt en op de kerk worden getakeld. De verwachting is dat dit pas in maart of april van 2021 zal kunnen gebeuren. De kerk zal de komende winter dus opnieuw veel water moeten verwerken.