Excursie Brabant 29 oktober 2022

Op 29 oktober vond onze jaarlijkse excursie plaats naar gebouwen van Cuypers en tijdgenoten, onder leiding van onze Cuypersdeskundige, Cor Schrama, die ook deze keer weer een fraai programma had samengesteld.

Deze keer gingen we eerst naar de St. Annakerk in Molenschot van de architect Jan van Langelaar, een leerling van Cuypers,waar we koffie dronken met een lekkere plak cake in het fraaie gemeenschapshuis. Molenschot was lang een bedevaartsplaats waar vrouwen die zwanger wilden worden konden bidden tot de moeder van Maria, de heilige Anna. Een lief kapelletje met dezelfde heiligennaam konden we ook bezoeken.

Daarna gingen we naar het enorme seminarie Bovendonk in Hoeven van Cuypers en zijn zoon Joseph Cuypers, waar vooral de originele Cuypers elementen als fraaie geometrische vloeren en prachtige gewelven te bewonderen waren. De mooie bibliotheek was helaas niet te bezichtigen. Het seminarie is tegenwoordig een multifunctioneel gebouw met mogelijkheden tot trouwerijen en congressen, etc. We werden door aardige begeleiders rondgeleid, na in de mooie refter te hebben geluncht (zie foto’s). Het park om het gebouw was in prachtige herfstkleuren.

We vervolgden onze weg naar de zeer indrukwekkende Basiliek H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch, grotendeels van Cuypers zelf, volstrekt atypisch voor zijn werk. De toenmalige bouwpastoor wilde met alle geweld een kopie van de St. Pieter. Oudenbosch moest een “klein Rome” worden. Voor de basiliek is dat in ieder geval gelukt! De kerk is uitbundig barok en heeft geen gotische elementen. Ook daar werden we door enthousiaste gidsen rondgeleid.

We eindigden de dag in het oude Jezuïetenklooster in Oudenbosch van Nicolaas Molenaar, een tweede leerling van Cuypers, thans een brasserie, waar we de afsluitende borrel gebruikten met een bitterbal.

We hebben tot nu toe positieve geluiden gehoord over deze dag! We troffen prachtig zacht weer en er is gezellig bijgepraat. Volgend jaar is een jubileumeditie, dan houden we onze 20e excursie dag!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.