Some like it hot

Column “Achter de kaft 29” op 29 augustus 2022 van Dolf Middelhoff, hoofdredacteur en fotograaf.

Het was een tijdje stil in en om de kerk: zomervakantie, hittegolven. Wie niet tegen warmte kan, zoekt op vakantie meestal kerken op. Ook in de Urbanus bleef het aangenaam. Er staan inmiddels twee grote ventilatoren om het vocht uit de kerk te verjagen. Die draaien alleen ’s nachts, anders staan de mensen binnen te veel in de tocht en de herrie.

Op zolder staan alle dakluiken open om maximale trek te bevorderen. Op sommige plekken beginnen de zuilen al iets droger aan te voelen, op andere krijg je een natte hand. De kerk is klaarblijkelijk nog steeds verzadigd met water. De klimaatinstallatie is helaas nog niet in bedrijf. Maar dat is dan ook een megaklus!

Er werd de afgelopen periode maar door een handjevol mensen gewerkt aan de klimaatvoorziening, de geluidsinstallatie en er werden hardstenen treden op de altaartrappen aangebracht. In de kerkvloer is een goot vrijgemaakt voor de glazen wand die de Mariakapel gaat afscheiden van de rest van de kerkzaal. Heel veel spectaculaire foto’s heeft het de laatste tijd niet opgeleverd.

Er was overigens genoeg werk aan de winkel. In oktober en november gaat restaurator Jazzy de Groot op alle zaterdagen tussen 8 oktober en 26 november ‘live’ werken aan een kruiswegstatie in Museum JAN. In diezelfde periode verzorg ik op alle woensdagen om 11:30 uur een lezing over Frans Loots en het restauratieproces. Er moest dus geschreven worden en er is een korte film gemaakt die in het museum draait wanneer Jazzy er niet aan het werk is. De bedoeling is dat deze activiteiten veel (landelijke) bekendheid zullen krijgen en we hopen dat er nog wat donateurs door zullen worden gemotiveerd om de laatste eindjes aan elkaar te kunnen knopen. We trappen af op vrijdagavond 7 oktober met een veiling in Museum JAN. Gezien de beperkte ruimte, is die alleen voor genodigden toegankelijk.

Leuk laatste nieuwtje: ik werd de afgelopen week door Ingrid Henkemans van het Catharijneconvent in Utrecht getipt dat er nog een volledige kruiswegstatie van Frans Loots bestaat. Deze is relatief klein en hangt in het heiligdom van de O.L.Vrouwe ter nood in Heiloo. Met medeonderzoeker Michaëla Bijlsma heb ik, vele uren, honderden mappen met kunstwerken uit kerken in het Bisdom Haarlem/Amsterdam doorgevlooid en zijn hem daar niet tegengekomen. Een prettige verrassing dus. We gaan er in oktober met Jazzy de Groot een kijkje nemen. Tot die tijd ben ik nog even in Frankrijk, voor een laatste beetje warmte.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.