Kruisen terug op Urbanuskerk

Column “Achter de kaft 24” op 8 februari 2022 van Ad Verkleij met foto’s van Dolf Middelhoff.

Met het terugplaatsen van de kruisen op de vieringtoren en op de Mariakapel is het hoogste punt van de herbouw van de Urbanuskerk bereikt. Maandagmiddag 7 februari plaatste een grote kraan deze kruisen terug op het dak van de kerk. Die kruisen waren na de grote brand in september 2018 naar beneden gestort en werden tussen het puin van de kerk teruggevonden. Bij de grondige opknapbeurt zijn de gouden punten van de kruisen weer opnieuw verguld.

Eerder al had  pastoor-deken Eugène Jongerden volgens goede katholieke traditie de gerestaureerde kruisen met wijwater gezegend. Dat gebeurde na een viering in de Torenkapel. “Het kruis is het zichtbare teken van ons geloof; als zegening en bescherming van ons allen”, zo vertelde hij de kleine groep aanwezigen.

De buitenkant van de kerk is bijna klaar. Geleidelijk aan verdwijnen de steigers en wordt de kerk weer volledig zichtbaar.  De kerk is er mooier op geworden. De lelijke regenpijpen zijn weggewerkt, de muren zijn schoon gemaakt en de originele kleuren in het schilderwerk aangebracht.

De parochie verwacht dit jaar met Kerstmis  de kerk  in gebruik te kunnen nemen. Vanaf dan zal ook de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus haar culturele activiteiten in de kerk weer oppakken.

De restauratie is dan nog niet af. De kerk is  van binnen nog kletsnat. Een deel van het historische schilderwerk kan bijvoorbeeld pas plaatsvinden als de muren en de pilaren weer helemaal droog zijn. Dat kost tijd. Maar dat is geen beletsel om de kerk alvast weer te gaan gebruiken. Ondertussen loopt de fund raising van de Stichting Vrienden door.  Het  geld wordt onder meer gebruikt om tijdens de restauratie het historische karakter van deze Cuyperskerk te versterken en voor het vergroten van het gebruikscomfort en de aanlichting van de kerk.  Een overzicht van de lopende acties is te vinden op de website Helponsuitdebrand.com