Priesterkleding zwart driestel hersteld

HERSTEL PARAMENTEN De dames die de restauraties van de kerkelijke kleden en kerkgerei verzorgen (de zogenaamde paramenten) gaan onverdroten door met hun werk. Er kunnen weer de nodige prestaties in dit opzicht gemeld worden! Zo is er hard gewerkt aan de priesterkleding, w.o. het zogenaamde zwart driestel. Het betreft een 10-delige set met kazuifel, dalmatiek (een kazuifel met mouwen), tuniek, kelkvelum (een lange rechthoekige schouderdoek), stola’s en manipel (strookvormige doek die tijdens het celebreren van de mis aan de linkerarm wordt gedragen).

Bijna de gehele set is grotendeels gespaard gebleven, het kazuifel had de grootste schade, de tuniek een klein beetje en de stola mist een stuk in de lengte, voor het overige betreft de schade vooral waterschade.

KAZUIFEL Er is een kazuifel dat mogelijk een kazuifel van Strater is, gemaakt na 1927, er is namelijk een merkje van Strater gevonden, maar uit welk kazuifel dit komt is niet goed gedocumenteerd. Het Kazuifel is van zwart damast zijde of halfzijde, met vierpassenmotief met in het midden een viooltje met bladeren tussen de motieven en een cirkel met een kruis. Het kazuifel heeft een gaffelkruis (een kruis met twee schuin naar boven gerichte armen) van band op de voor en achterkant. Het band heeft een licht roze ondergrond met donkerroze vierkantjes met daarin zwarte bloemmotieven. De voering is van zwarte satijn of halfzijde.

DALMATIEK/ TUNICA De dalmatiek/ tunica zijn van dezelfde stof als het kazuifel, maar de band heeft een H-vorm. Langs de randen van de mouwen zit hetzelfde band. Kelkvelum, stola’s en manipel zijn ook van dezelfde stof maar hebben een smal band met een bloemmotief, ook in roze met op elk stuk een van het band gemaakt kruis.

DE NIJVERHEID De dames zijn als volgt te werk gegaan: het zwart met roze kazuifel (midden), tuniek, manipel (3 korte) en stola (2 lange) zijn uit elkaar gehaald en gewassen, in het kazuifel ontbreekt een gedeelte. Het ontbrekende deel is opgevuld met een effen zwarte stof en alle banden zijn er weer op gestikt. In de voering zat ook een brandgat, dit is aangevuld met stof, daarna is de voering met de hand weer op het kazuifel genaaid. Langs de rand van de hals is het koordje er weer met de hand opgezet.
Ditzelfde proces van het uit elkaar halen en wassen, strijken, repareren en weer in elkaar zetten werd herhaald voor het dalmatiek/ tuniek. In een van de twee was geen brandschade, in de andere zat en klein gaatje bij de rand.
Na het wassen was het een kwestie van alles er weer oprijgen en stikken en ook met de hand de voering er weer opzetten. Alleen de twee knopen moesten worden voorzien van een nieuw stofje omdat ze anders niet vast te zetten waren.

STOLA EN KELKVELUM Van de stola was het middenstuk verbrand, dit is er tussen uit gehaald en de resten zijn weer aan elkaar gezet, de manipel was gelukkig onbeschadigd. Van het kelkvelum is de achterkant van de stof vergaan.

BURSA De zogenaamde bursa behoort tot het zogeheten kerkgerei. Het bestaat uit twee kartonnetjes, met textiel bespannen, waartussen het corporale wordt bewaard (het witte linnen doek waarop tijdens de eucharistieviering de gaven van brood en wijn worden geplaatst) zowel vóór als na het gebruik daarvan in de eucharistieviering.
Bursa’s zijn dikwijls uitgevoerd in dezelfde stof als het kazuifel. In het midden van het bovenste karton is meestal een kruis geborduurd. Van de bursa is het karton uitgezet door het water, het was even een moeilijkheid om het karton los van de stof te krijgen maar door het iets vochtig te maken is dit gelukt. Er werden twee nieuwe karton plaatsjes gesneden en de stof is zo goed mogelijk gerepareerd en weer op de nieuwe plaatjes gezet.