Herstel St. Urbanuskerk Bovenkerk

Kazuifel wordt gedenkdoek – deel 4

Van een rood en crème kazuifel naar een gedenkdoek

Er werd begonnen met de restanten van het kruis van de crème kazuifel los te halen, dit zijn allemaal kleine losse onderdelen. Hierna hebben we het restant van het rode kazuifel bekeken waarop een kruis was aangebracht en we besloten deze kruisapplicatie te herstellen, want de andere kolom van het kazuifel zit op een ander soort stof, dit kwam beter uit.

Nu is er dus een kruisapplicatie van goudborduursel op rood beschikbaar, alsmede de losse stukken van het crème kazuifel. We besluiten beide onderdelen te verwerken tot één “gedenkdoek”. We gaan hiervoor stof gebruiken die in Limburg op de markt is gekocht, een crèmekleurige stof met gouddraad.

Het rode kruis is op deze stof gestikt en afgewerkt met de restanten van het goudgalon. De losse onderdelen die te erg verbrand zijn worden bijgewerkt met een mengeling van twee soorten goudverf. Deze losse onderdelen worden rond de onderkant van het kruis gerangschikt en hierop vastgenaaid. Hierna is een achterkant geknipt en die wordt erop geregen. Omdat er niet genoeg band over is om het totale gedenkdoek hiermee af te werken, is er nieuw goudgalon met een rode bies gekocht en wordt het geheel hiermee afgewerkt.

Herstel St. Urbanuskerk Bovenkerk
Resultaat nieuwe gedenkdoek.

Rina Mönch