Herstel St. Urbanuskerk Bovenkerk

Herstel koorkap – deel 3

Grote rode koorkap wordt een kleine koorkap.

De grote rode koorkap is ernstig aangetast door de brand. De resten zijn onvoldoende om het formaat te handhaven. Nadat de restanten van de koorkap uit elkaar gehaald zijn, konden deze voorzichtig gewassen worden. Veel is er niet over, slechts 2 kolommen met goud borduurwerk en het koorkapschild met hetzelfde borduurwerk. We besluiten om het formaat te verkleinen.

Het begin was het koorkapschild weer in elkaar zetten en hierbij zijn enige gouddraadjes vastgezet of hersteld. Ook is er nieuwe versteviging aangebracht aan de binnenkant want anders zou de koorkap niet mooi blijven hangen.

Dezelfde procedure is met de twee kolommen toegepast, hier is het verbrande gedeelte van een van de kolommen opgevuld met zwarte stof, anders zou er van het andere kolomgedeelte ook een stuk afgeknipt moeten worden om ze een gelijke lengte te geven en dat zou zonde zijn.

Met het restant van het goudband zijn de twee kolomen afgewerkt. Je kunt als je goed kijkt wel zien dat de ene goudband wat smaller is dan de andere, maar het valt niet echt op. De bedoeling is om er toch een soort kleine koorkap van te maken, de paarse stof is gebruikt om een achterpand te maken, een voorpand is niet gemaakt.

Rina Mönch