Al het goede komt van boven

Al het goede komt van boven…

Open Monumentendag stond op 12 september 2020 in het teken van de restauratie van de St. Urbanuskerk. Bij de ludieke opening kwam al het goede van boven… Het eerste demo blikje van de St. Urbanus Chocolade werd vanaf de toren gelanceerd en door Chris van den Helder overhandigd aan choco maatje en initiatiefnemer Edwin Barentsen. Vervolgens kreeg wethouder Marijn van Ballegooijen het eerste echte blikje overhandigd en daarmee werd het startsein gegeven voor de verkoop.

Wethouder Marijn gaf in een toespraak te kennen dat hij trots was op de vele vrijwilligers die betrokken zijn bij het herstel van het gebouw. De goede opkomst in coronatijd was een teken van de grote betrokkenheid van Amstelveners bij dit rijksmonument van Pierre Cuypers. Marijn sprak dan ook zijn vertrouwen uit dat het gebouw straks weer beschikbaar zal zijn als huis van de geloofsgemeenschap, maar ook voor sociale en culturele evenementen. Hij onderschreef dat door gelijktijdig 500 blikje chocolade af te nemen voor de relaties van de Gemeente Amstelveen.

De meeste bezoekers namen een kijkje in de toren, waarvandaan je zicht had in de steigers in de kerk. Met foto’s en video wordt er een toelichting gegeven op het herstelwerk. Nico de Bont was aanwezig en ook vrijwilligers gaven een toelichting op hun herstelwerk. Zo was er een stand voor herstel van de vaandels en één voor het schoonmaken van de steentjes.

De dag werd begeleid door de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Voor alle helpers van die dag waren er broodje, koffie en soep. De Vrienden stonden er natuurlijk ook met een eigen stand en de fondsbarometer is bijgekleurd tot een bedrag van net geen € 300.000,-.

Natuurlijk werd er chocolade verkocht. De blikjes ging gretig van de hand. In de losse verkoop zijn er 470 blikjes en 200 doosjes chocolade verkocht. Ook de voorverkoop bij de Gemeente Amstelveen en bedrijven met 750 blikjes, maakte deze open monumentendag tot een groot succes voor de fondswerving.

Met speciale dank voor al die vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Namens de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus,
Chris van den Helder en Edwin Barentsen