St. Urbanuskerk Bovenkerk - eerste steenlegging

Eerste steen gelegd voor herbouw Bovenkerkse Urbanuskerk

Op vrijdag 11 september hebben 1e communicanten van de RK Parochie Amstelland de eerste steen gelegd voor de herbouw van de door brand verwoeste Urbanuskerk in Bovenkerk. Vanwege de Corona-maatregelen beleef het beperkt tot een kleine plechtigheid. De symboolwaarde blijft niettemin groot. Met het leggen van de eerste steen straalt de gemeenschap vertrouwen uit in de toekomst. Het kerkgebouw wordt hersteld zodat toekomstige generaties zowel binnen de kerkgemeenschap als daarbuiten weer lange tijd gebruik kunnen maken van een historisch kerkgebouw dat voldoet aan de eisen van de moderne tijd.

“Het is niet voor niets dat we kinderen hebben gevraagd om de eerste steen voor de herbouw te leggen. Kinderen hebben immers de toekomst. We symboliseren daarmee dat we de kerk niet alleen voor de huidige bewoners van Amstelland herbouwen, maar ook voor toekomstige generaties”, aldus pastoor Eugène Jongerden.

De brand is al twee jaar geleden. Het was lang spannend of de kenmerkende stenen gewelven in de kerk, die na de brand nog over waren, zouden kunnen worden behouden, vanwege het instortingsgevaar. Inmiddels staat de kerk van binnen vol met steigers. De bouwplaats is veiliggesteld en het herstel van de resterende gewelven is opgepakt. De opluchting waarmee dit gepaard ging, wordt nu gevierd met het leggen van de eerste steen.

De burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens bedankte de parochie en de vele vrijwilligers voor hun inzet en betrokkenheid. Hij sprak de hoop uit dat het kerkgebouw spoedig weer zijn centrale functie in de gemeenschap van Amstelveen en Amstelland zou kunnen gaan vervullen.

De steen werd volgens goed katholiek gebruik gezegend door de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr Hendriks, waarna de eerste communicantjes onder leiding van de projectleider van Aannemingsbedrijf Nico De Bont, Evelien Schrijver, de steen naar zijn plaats in de torenmuur takelden.

De aannemer is nog minstens twee jaar bezig. Na het herstel en het aanvullen van de gewelven in de zijbeuken, wordt eerst het dak teruggeplaatst. Dan kan tegelijkertijd binnen worden doorgewerkt aan het metselen van de grote gewelven en zal aan de buitenkant worden gewerkt aan het terugbouwen van de dakkapellen en de kenmerkende vieringtoren midden op het dak. Energiezuinig maken van het kerkgebouw is daarbij een belangrijk issue.  Ondertussen wordt dan doorgewerkt aan de voorbereiding van de herinrichting van de kerk, aan de technische installaties en mogelijk aan een beperkte aanbouw aan de kerk. Dit alles is erop gericht om het historisch karakter van het kerkgebouw te behouden en het tegelijkertijd aan te passen aan de eisen van de 21ste eeuw.