Excursie 2020, ‘Bijzondere Cuypers monumenten in West-Brabant’

Alleen voor leden

De jaarlijkse excursie is dit jaar op zaterdag 7 november en gaat naar West-Brabant, waar we drie typische gebouwen van Cuypers gaan bezoeken. Allereerst gaan we naar het dorpje Molenschot, even ten oosten van Breda. Daar staat een schattig kerkje van de architect Langeraar, een leerling van Cuypers. Maar het hele interieur heeft de architect besteld bij Cuypers & Stoltzenberg, dus zijn er prachtige altaren van Cuypers te bewonderen.

Dan bezoeken we het even verderop gelegen Seminarie Bovendonk in Hoeven. Dit seminarie heeft Cuypers aan het einde van zijn leven met zijn zoon Jos Cuypers ontworpen en uitgevoerd; de kapel is zelfs pas 10 jaar na de dood van Pierre Cuypers opgeleverd. Als laatste bezoeken we de basiliek Agatha en Barbara in Oudenbosch. We lunchen hier en krijgen rondleidingen door dit zeer afwijkende bouwwerk van Cuypers; namelijk een kopie van de St. Pieter in Rome. Eigenlijk wilde Cuypers hier een gotische kerk bouwen, maar hij werd zelfs naar Rome gestuurd om deze opdracht uit te voeren.

We beëindigen de dag met een borrel in brasserie Tivoli, gevestigd in het oude Jezuïetenklooster tegenover de basiliek. En om het verhaal compleet te maken; ook dit is een bouwwerk van een leerling van Cuypers! Noteert u alvast de datum, meer informatie volgt.

Nog geen donateur en zin om mee te gaan? Klik hier en meldt u aan als.