Eindelijk het boek

Column “Achter de kaft 35” op 3 april 2023 van Dolf Middelhoff, hoofdredacteur en fotograaf.

Er wordt hard gewerkt aan de presentatie van het boek over de wederopbouw van de Urbanuskerk. Om te beginnen in de drukkerij waar ik schat dat het binden van de katernen al aan de gang is. Het boek moet op 12 april in Bovenkerk aankomen. Er resten tot vrijdag 14 april nog 13 dagen (het is vandaag 1 april en het is geen grap) voor de bijeenkomst in de kerk, waarvan het programma rond 14:00 uur begint. Een uur later mag ik het boek aan een reeks genodigden aanbieden. Er is zowat even lang aan het boek gewerkt als aan de wederopbouw zelf.

De omvang van het boek was vastgesteld op 208 pagina’s en het werd nog een hele klus om alles er een beetje netjes in te passen. Toen we de inzending van artikelen hadden gesloten om aan de eindredactie te gaan beginnen, bleek dat er nog een paar hiaten waren die toch nog moesten worden gevuld. Er moest dus opnieuw worden geïnterviewd en geschreven en er werd nog meer papier toegevoegd aan de toch al indrukwekkende stapel kopij. Ook de eindredactie draaide daardoor overuren. Maar alles voor het beste resultaat!

Illustratiemateriaal was er in overvloed, dus 224 pagina’s hadden we ook met gemak kunnen vullen, maar meer is niet altijd beter en bovendien een stuk duurder. Er moesten dus keuzes worden gemaakt. Sommige waren ronduit pijnlijk. ‘Kill your darlings’ zeggen ze aan de andere kant van de Noordzee; dat schijnt de kwaliteit ten goede te komen. Zo heb ik het idee moeten laten varen om ook een aantal fraaie tekeningen van het architectenbureau in het boek op te nemen. Er was gewoonweg geen ruimte meer voor. Nou zijn bouw- en constructietekeningen mijn persoonlijke hobby en daarmee misschien wel een van mijn ‘darlings’ die het boek niet persé leesbaarder zouden hebben gemaakt.

Er volgt op 16 april nog een tweede boekpresentatie. De bisschop van het bisdom Haarlem/Amsterdam, mgr. Jan Hendrix (moet zijn Hendriks), is op 14 april niet aanwezig maar wel op zondag de 16e. Dan wordt de kerk opnieuw feestelijk ingewijd tijdens een eredienst met maar liefst 5 heren en 1 vrouw. Aan het einde van die viering mag ik ook aan de bisschop een exemplaar van het boek aanbieden. Een hele eer!

Deze reeks columns was bedoeld om Bovenkerk en omgeving een beetje bij de les te houden en te vertellen over wat er gedurende de langlopende wederopbouw allemaal gebeurde in en om de Urbanuskerk. En wat daarvan allemaal in het boek zou komen. Met het verschijnen van dat boek in aantocht, komt nu dus een einde aan de reeks ‘Achter de kaft’. Binnenkort heeft u hopelijk die kaft zelf in handen en geloof me, u zult er nog heel wat kijk- en leestijd bij krijgen. Ik wens u er ook veel plezier mee.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.