Bachs Matthäus en het Pauluskoor Amstelveen komen op 31 maart 2023 weer ‘thuis’ in de herstelde Bovenkerkse St. Urbanus.

Het Pauluskoor Amstelveen voert op 31 maart 2023 Bachs Matthäus Passion uit in de na de brand van 2018 zo prachtig herstelde St. Urbanuskerk in Bovenkerk (Amstelveen). Voor het koor, dat dit jaar zijn 85-jarige bestaan viert is het heel bijzonder om na 5 jaar met deze indrukwekkende muziek weer ’thuis’ te komen.

Bach componeerde zijn meesterwerk, dat het lijdensverhaal van Christus volgens het evangelie van Matthäus vertelt, toen hij werkzaam was als cantor van de Thomaskirche in Leipzig.  Aangenomen wordt dat het oratorium voor het eerst werd uitgevoerd op Goede Vrijdag 11 april 1727. De eerste uitvoering in Nederland kwam pas in 1874, maar het werk is sindsdien ongekend populair geworden.  Een Franse toeristengids meldde eind jaren 50 al dat, naast de tulpen en de fietsers, de Matthäus Passion kenmerkend was voor Nederland. Naar schatting worden er tegenwoordig bijna 200 uitvoeringen met duizenden deelnemers gegeven. Voor velen geldt dat hoe vaker de Matthäus beluisterd wordt, hoe groter de bewondering voor het werk wordt en de beleving ervan alleen maar intenser.

En nu is het ook weer mogelijk de Matthäus Passion in Amstelveen te beluisteren, een geweldige belevenis voor publiek, solisten, orkest en het Pauluskoor Amstelveen.

De uitvoering staat o.l.v. Marcel Joosen met begeleiding van Philharmonia Amsterdam en met medewerking van het Jeugdkoor The Classics van de Muziekschool Waterland. De solisten zijn Jeroen de Vaal (evangelist), Hans Christian Hinz (Christus), Aliya Akhmadeeva (sopraan), Daniëlla Buijck (alt), Erik Slik (tenor) en Matthijs Mesdag (bas).
Aanvang 19.30 uur. Prijs €32,50. De kaartverkoop start op 13 februari om 9.00 uur via de website van het Pauluskoor: https://pauluskoor.nl/ of via de QR code op de affiche.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.