Bezoek kerk

Van bouwvak niets te merken

door Edwin Barentsen

Bij hoge uitzondering mocht ik vandaag voor het eerste een bezoek brengen aan de bouwplaats St. Urbanuskerk. Normaal zie je als passant de activiteiten aan de buitenkant van de kerk, maar nu kon ik zien wat er zich binnen de muren afspeelt. En dat is zeer indrukwekkend.

Om te beginnen zoals het met elke bouwplaats gaat, dien je te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Dus helm op en een instructie wat mag wel en wat niet.

Bij de hellingbaan van de dagkerk konden we naar binnen. Ik was meteen onder de indruk van alle steigers die er staan, tot aan de bovenkant van de gewelven zo’n 12 meter hoog. Natuurlijk had ik als ieder ander de foto’s op de website gezien, maar als je er dan onderstaat en je ervaart de hoogte… wow.

Je kon goed zien dat er ontzettend veel puin is opgeruimd. De vloer is schoon en de zijgewelven zijn ontdaan van allerlei resten van de brand. Het altaar en het Maria altaar zijn in een houten bekisting ingepakt.

Wat ook mooi was om te zien is hoe de zijgewelven worden ondersteund met houten constructies. Zo kunnen ze weer op de juiste plek en in de goede vorm worden gezet. Een precieze klus waar tijdens de uitvoering het nodige denkwerk mee gepaard gaat. De zijgewelven dienen als eerste klaar te zijn. Want als het dak er op wordt gemaakt, dan kom je er daar niet meer bij.

Ik had een verlaten bouwplaats verwacht vanwege alle vakanties, maar niets is minder waar. Er werd volop gewerkt!