Op zondag 24 november 2024 hield Jazzy de Groot, de restaurator van de kruiswegstaties van de Urbanuskerk, een presentatie over haar werk. De Mariazaal was goed gevuld en het was een levendige presentatie.
Hoe het begon
Toen ze in 2019 werd gevraagd om eens te komen kijken naar onze beschadigde kruiswegstaties dacht ze dat het 14 kleine schilderijen waren, zoals dat in de meeste kerken het geval is. Maar het waren schilderijen van 2,4 meter bij 1,3 meter! En ook nog eens 11 prefiguraties van 0,67 meter bij 1,3 meter. Een gigantische klus. En dus ook een groot kostenplaatje.
Zoeken naar sponsoren
Als eerste had eind 2020 Het Cultuurfonds de restauratie van één statie toegezegd. Al gauw volgde een toezegging voor de helft van de kosten door de provincie Noord-Holland. Toen kon het eigenlijke werk van start gaan.
Welke methode van restauratie is goed?
Jazzy vertelde over haar zoektocht om de goede methode te vinden van herstel van een schilderij na een brand. Een schilderij uit de kringloopwinkel moest eraan geloven en werd met een föhn en brander bewerkt om blazen te creëren en een proef te kunnen uitvoeren.
Met infrarood en warme spatels ging ze uitproberen wat het beste resultaat opleverde om de vele blazen verf weer op de schilderijen vast te plakken.
Thuis van start
De restauratie begon in haar eigen huis bij gebrek aan een eigen atelier. Maar gelukkig kon dat eind 2021 gerealiseerd worden. Ook memoreerde Jazzy het restaureren van een statie in Museum JAN in november 2022, waarbij vele bezoekers met hun vragen bij Jazzy terecht konden.
Woorden van dank
Ze bedankte de aanwezigen en sprak haar bewondering uit voor de vele mensen die geld voor dit vier jaar lange herstel proces bij elkaar hadden weten te krijgen.
Het was haar eerste grote opdracht als zelfstandig restaurator en nu het klaar is mist ze de kruiswegstaties en ze is trots op het resultaat. Het is als een kind dat uit huis gaat, even een ‘lege nest syndroom’. Gelukkig kan ze altijd in de Urbanuskerk terecht om nog even te kijken hoe het met ze gaat.
Historie van kruiswegstaties
Hierna gaf pastoor deken Eugène Jongerden nog enige uitleg over het ontstaan en het gebruik van de kruiswegstaties.
Bloemen
Tenslotte werd Jazzy met een bloemetje hartelijk bedankt door de voorzitter van de Stichting Vrienden, Hans Zandvliet. Daarna konden de aanwezigen de staties in de kerk gaan bewonderen en aansluitend werd er een gezellige glaasje gedronken. Een waardige afsluiting van een monnikenklus.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.