Ontknoping smyrna werkgroep

Dit is het verhaal hoe vele handen circa 232.050 draadjes omtoverde tot 6 tapijten voor op het priesterkoor van de Urbanuskerk.

Vóór de brand in 2018 lagen in de kerk altaarvloerkleden die gemaakt waren door vrijwilligers van de Urbanuskerk. Deze kleden werden tijdens de brand nagenoeg verwoest. Toen de kerk in 2022 weer een dak had en men bezig was met de vloer, kwam het idee om weer nieuwe kleden aan te schaffen. Maar dezelfde kwaliteit en vorm was niet te koop.

Rina Mönch-van Leeuwen, bestuurslid van de Stichting Vrienden en heel handig, opperde dat zij wel wilde kijken of zij materiaal en mensen kon vinden om de kleden weer te laten knopen. Na een oproep voor vrijwilligers volgden vele aanmeldingen. Nu moest Rina aan de slag. Ze ging op zoek naar de juiste kleur wollen draadjes en stramien als ondergrond. De patronen van de oude beschadigde kleden schilderde zij op het nieuwe stramien en in het najaar van 2023 gingen de dames (!) aan de slag.

Eén ploeg op dinsdagmorgen en één op donderdagmorgen, want zoveel dames tegelijk was niet werkbaar. Er werden maar liefst 5 lopers voor de altaren, 1 loper voor de stoelen. Rina zorgde dat de achterkant van een afwerkingsband werd voorzien.

Op 16 april 2023 tijdens de herinzegening van de Urbanuskerk kon Rina, namens alle dames van de smyrnagroep, het eerste kleed aan pastoor Eugène Jongerden overhandigen. Het was een mijlpaal, de geschiedenis had zich herhaald, want wederom hadden vrijwilligers prachtige kleden voor de kerk gemaakt. Alle dames vonden deze knoopochtenden een heerlijk uitje en lief en leed werd er gedeeld.

Op woensdagmiddag 26 juni 2024 was dan toch de ‘ontknoping’ van de werkgroepen. Alle kleden zijn gereed en dus werd er een laatste gezellige bijeenkomst ter afscheid georganiseerd. Er werd een mooie taart met een opdruk van de altaarkleden aangesneden (en opgegeten) en onder het genot van een hapje en drankje werd nog heerlijk nagepraat.

Rina werd speciaal door de voorzitter van de Stichting Vrienden Hans Zandvliet, even in het zonnetje gezet als organisator van deze enorme klus. Ook pastoor Eugène Jongerden uitte zijn bijzondere waardering voor alle dames. Een aantal dames hebben inmiddels weer ander werk opgepakt in de kerk, namelijk het beschilderen van de pilaren, steentje voor steentje. Ook monnikenwerk, maar je hoofd gaat er zo lekker rustig van worden, werd  ons verteld.

Alle dames nogmaals heel hartelijk bedankt! Het is prachtig geworden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.