Herbouw St. Urbanuskerk in Bovenkerk afgesloten met de uitgave van een uniek boek

Op vrijdag 14 april werd tijdens een bijeenkomst in de St. Urbanuskerk te Bovenkerk de herbouw afgesloten van deze monumentale Cuyperskerk die op 15 september 2018 door een zware brand werd getroffen. Bij deze gelegenheid werd onder leiding van dagvoorzitter Leo Fijen, Adveniat en televisiemaker bij KRO-NCRV, in het gezelschap van bij de herbouw betrokken partijen – waaronder bouwers, restaurateurs, vrijwilligers, sponsoren en subsidiënten – gesproken over verleden, heden en toekomst van kerkelijk erfgoed. De bijeenkomst en daarmee de herbouw, werd afgesloten met de presentatie en uitreiking van een uniek boek.

De herbouw van de kerk werd gedurende 4 ½ jaar intensief gevolgd door de Amstelveense fotograaf, schrijver, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar Dolf Middelhoff. Hij stelde aan de hand van vele foto’s en gesprekken met betrokkenen een prachtig geïllustreerd boek samen met de titel ‘St Urbanuskerk Bovenkerk & de wederopbouw’. Van dit 208 pagina’s tellende boek, dat wordt uitgegeven door de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus, werden bij deze gelegenheid de eerste exemplaren uitgereikt. In volgorde ontvingen Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen, Eugène Jongerden, pastoor-deken van de Heilige Maria Parochie waaronder de Urbanuskerk valt, restauratiearchitect Cor Bouwstra, projectleider Evelien Schrijver van aannemersbedrijf Nico de Bont, scheidend voorzitter Clem Venne van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus, dagvoorzitter Leo Fijen en Ad Verkleij, vicevoorzitter van het parochiebestuur van de Heilige Maria Parochie, een exemplaar uit handen van Dolf Middelhoff.

Foto: Rob Touw. Op de foto van links naar rechts: Leo Fijen, Ad Verkleij, Eugène Jongerden, Tjapko Poppens, Dolf Middelhoff, Cor Bouwstra, Clem Venne en Evelien Schrijver.

In dit boek met schitterende foto’s van het herstel, komen vele mensen aan het woord die op een of andere wijze betrokken zijn geweest bij de wederopbouw van de kerk. Verhalen van professionals zoals de architect, bouwers en restaurateurs, maar ook van vrijwilligers die op elk moment klaar stonden om hand- en spandiensten te verlenen, te adviseren en geld in te zamelen.

Het boek ‘St Urbanuskerk Bovenkerk & de wederopbouw’ is vanaf 15 april voor de prijs van € 25,00 te koop tijdens evenementen in de kerk en bij Libris Boekhandel Venstra op het Stadshart in Amstelveen. Het is ook online te bestellen via de webshop van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus.

Bovendien is er een speciale aanbieding voor de combinatie van het in 2018 uitgegeven boek genaamd ‘St Urbanuskerk Bovenkerk & Pierre Cuypers’ en dit nieuwe boek. De normale verkoopprijs van de twee boeken samen zou € 42,50 zijn, maar nu worden zij aangeboden voor een combinatieprijs van € 35,00.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.