‘Sjakies’ in de chocoladefabriek

Column “Achter de kaft 26” op 13 april 2022 van Dolf Middelhoff, hoofdredacteur en fotograaf.

Hoewel uiteraard álle financiële hulp voor de herbouw van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk welkom is, is er één steunactie die door de duur en de opbrengst ervan uitzonderlijk is: de verkoop van St. Urbanus Chocolade en in het bijzonder de actie met het gouden Ticket.

“We hadden reden voor een feestje, omdat we dertigduizend chocolade tabletten hadden verkocht. Dat heeft de afgelopen drie jaar een ton opgebracht voor de kerk” vertelt Edwin Barentsen, die samen met Chris van den Helder de initiatiefnemers van de chocolade actie zijn. “Daar hebben we het Gouden Ticket voor verzonnen. Dat idee is ontleend aan ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl.”

In drie pop-up winkels zijn op 1 en 2 april door een grote groep vrijwilligers 1.850 tabletten verkocht. Met name de twee buitenlocaties hadden last van de grillen van begin april en moesten in de sneeuw worden opgezet. Ondanks het slechte weer waren er toch mensen die speciaal voor deze actie de deur uit zijn gegaan.

Er waren drie hoofdprijzen van elk drie personen te winnen, voor een rondleiding in de chocoladefabriek van Martinez. Op woensdagmiddag 6 april waren de eerste twee en vrijdagmiddag 8 april de laatste winnaar aan de beurt. Het hoogtepunt vormde het einde

toen de genodigden zelf een chocolade paashaas mochten maken.

In de fabriek stond veel in het teken van Pasen. Divers productielijnen waaronder ook een waar paaseitjes in kleurige aluminiumfolie werden verpakt. Daarna kwam het deel wat voor de kinderen erg tot de verbeelding spreekt “het maken van een paashaas”. Er mocht zelf een vorm worden gekozen en ook een kuiken of een paasei was goed. De kinderen begonnen met het beschilderen van de vorm met chocolade. Bijvoorbeeld witte oren, tanden en voeten. Dan werd de mal gesloten en onder een ‘kraan’ van stromende chocolade gevuld, zodat er overal chocolade zat.

Voor de kinderen moet het een wonderlijke ervaring zijn geweest: ‘kranen’ waar chocolade uit stroomde; en het hield maar niet op. Ook mocht je zelf je eigen paashaas inkleuren.

…Luilekkerland!

Kinderen en ouders hebben in meerdere opzichten een ‘heerlijke’ middag beleefd en gingen naar huis met hun zelfgemaakte lekkernij.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.