“Geef de Urbanuskerk in Bovenkerk toekomst”

Op zaterdagavond 15 september 2018 werd de Sint Urbanuskerk in Bovenkerk (in de gemeente Amstelveen) getroffen door een grote brand. Hierbij werd het kerkgebouw met zijn unieke interieur grotendeels verwoest. De kerk, gebouwd tussen 1873 en 1888, is een Rijksmonument van architect Pierre Cuypers, ontwerper van vele kerkgebouwen in Nederland maar vooral bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Ook Kasteel De Haar in Haarzuilens in zijn huidige vorm is van de hand van deze architect. Op dit moment wordt door vele vrijwilligers en vaklieden met man en macht gewerkt om de schade te beperken, vooruitlopend op de herbouw van de kerk.

Waarom vragen wij uw bijdrage?
De Urbanuskerk is de laatste jaren behalve voor kerkelijke activiteiten steeds vaker in gebruik voor culturele en maatschappelijke doeleinden. De Sint Urbanus is dus (veel) meer dan alleen een kerkgebouw. Bovendien is het een beeldbepalend element in de omgeving van Amstelveen en zeer geliefd bij alle mensen in de regio. Niet voor niets wordt deze kerk “De parel aan de Poel” genoemd.

Het kerkgebouw is verzekerd en zal in de staat van voor de brand herbouwd worden.

Er was al eerder geconstateerd dat het in de komende decennia noodzakelijk zou zijn het gebouw toekomstbestendig te maken, onder andere door energiebesparende maatregelen te nemen. Daarnaast zijn verdere aanpassingen voor multifunctioneel gebruik noodzakelijk. Hiervoor dienen extra investeringen te worden gedaan. Daarom vragen wij u om ondersteuning, teneinde de toekomst van dit bijzondere gebouw veilig te stellen.