Herstel kerkvaandels en baldakijn – deel 4

We zijn al enige tijd bezig met de grote vaandels van fluweel te herstellen, gelukkig zijn deze niet ernstig beschadigd, maar wel aangeslagen door roet en het vocht heeft de stiksels verteerd. Hieronder geven we een overzicht van wat we gedaan hebben.

1. Het vaandel van St. Urbanus

Bijna het hele vaandel hebben we losgehaald, het enige wat bleef zitten waren de letters. Alles is schoongemaakt en veel versieringen zijn met de hand weer vastgezet, zoals de kralen en de schilden.

Het wapen van Nieuwer-Amstel is voorzien van nieuwe rode stof, die was helemaal vergaan. Vóór het in elkaar zetten van het vaandel is er nog een keer een geurwater op gesproeid en toen is de “handstomer” er overgehaald. Alle banden zijn er weer op gezet.

De plaat van Urbanus was te erg beschadigd om deze weer terug te kunnen plaatsen, de oplossing was een nieuwe foto op linnen te laten afdrukken en deze weer op het vaandel te naaien. Als laatste ging de achterkant er weer op.

2. Het vaandel van het Zangkoor St. Caecilia

Aan dit vaandel was het schoonmaakwerk en de naden opnieuw stikken de grootste bezigheid. Dus toen de tressen en de achterkant eraf waren kon deze klus ook geklaard worden.

Na het schoonmaken is de achterkant weer bevestigd en daarna moesten nog de strikken erop genaaid worden, wat even een lastig werkje was!

3. Het vaandel van het Heilig Hart van Jesus

Dat is het vaandel van de ondernemers van Bovenkerk.

Op het eerste oog zag het vaandel er nog prima uit, op een kleine brandschade en een roetvlek na. We hebben als eerste de achterkant van het vaandel gehaald, daarna is het verbrande vierkantje er uit gehaald en naar onze goudborduurster gebracht, zij heeft het gat opgevuld en het goud draad opnieuw aangevuld. Het vaandel is met water en azijn schoongemaakt met een klein borsteltje en een doekje. Hierna werden met de hand de zonnestralen weer vastgezet, de lijnen van het borduurwerk van Christus hebben we vast geplakt met textiellijm omdat we bijna niet door de stof heen konden komen.

Na het vastzetten van de goudfranje (er waren enkele draadjes bijna los) en het opnieuw inzetten van het herstelde vierkantje hebben we de nieuwe achterkant erop gezet.

4. Het vaandel van de Land en Tuinbouw Bond 1932 (LTB)

Bij dit vaandel lag er één hele lus naast en de andere zat los, ook hing er wat franje los.

De achterkant hebben we verwijderd en ook dit vaandel hebben we goed gestofzuigd en daarna de lichte stof goed schoongemaakt met water en azijn, deze was erg vuil, het fluweel hebben we ook even lekker opgefrist!

Bij de “schep” was de zilveren draad aan alle kanten omhoog gaan staan en dat was niet meer te repareren. Deze draden hebben we vervangen door zilverkleurig borduurgaren.

Vóórdat de nieuwe achterkant er weer op genaaid werd hebben we eerst alle stiksels opnieuw gestikt want het garen was vergaan.

5. Het vaandel van de Katholieke Arbeiders Bond afd. Bovenkerk 1912 (KTB)

Dit vaandel had alleen maar roetschade, de achterkant hebben we verwijderd en daarna hebben we in een lekker zonnetje buiten op de tuintafels met de stofzuiger zo veel mogelijk vuil verwijderd. Daarna is met water en azijn met een tandenborstel het hele vaandel zorgvuldig gereinigd. Het vaandel is grondig gelucht.

Bij het schoonmaken bleek dat de bovenste rand van het vaandel óf een keer vervangen is ófdat het vaandel eerst anders was en dat later de letters toegevoegd zijn. Dit bleek uit het feit dat eerst een andere soort stof gebruikt was. Alle naden werden opnieuw gestikt en toen is de achterkant er weer op gezet.

6. Opmerkingen en overige vaandels

We zijn nog wel even bezig Er zijn nog 3 vaandels te gaan, maar we gaan straks even op winterstop! Met de feestdagen is het voor iedereen wat lastiger inplannen van de bezigheden en het donkere weer werkt dan ook niet mee!

De gerestaureerde vaandels kunnen als het goed is er weer even tegen en zullen hopelijk nog lang voor de mensen te bekijken zijn.

Namens de restauratiegroep Vaandels