Het nieuwe jaar

Column “Achter de kaft 12” op 12 januari 2021 van Dolf Middelhoff, hoofdredacteur en fotograaf. Foto: Een gebroken gordelboog is opnieuw geheeld: links de breuk (Foto MH), rechts de geheelde breuk.

Er is rond de kerstdagen en jaarwisseling gewoon doorgewerkt in de Urbanuskerk. Aan de buitenzijde zijn daarvan alleen de twee loopgangen langs de nieuwe dakkap en nieuw steigerwerk het zichtbare bewijs. Onder het dak gebeurde echter veel meer.

De muurplaten rondom het koor zijn gecompleteerd, evenals die rondom de sacristie en ook de noordwestelijke dwarsbeuk is aan de beurt. Dat betekent dat voor de resterende dakdelen nu de maatvoering kan worden gemaakt. Daarna kunnen voor deze daken ook de dakspanten en dakplaten worden besteld. Er wordt rekening gehouden met een besteltijd van tussen de 8 en 10 weken.

Slankere steigers

Aan de buitenzijde van de noorwestelijke dwarsbeuk is de steunsteiger, die direct na de brand was opgetrokken, vervangen door smallere loopsteigers. Dat verbetert de logistiek want daarmee is rondom de kerk ruimte vrijgekomen om vrachtwagens en kranen ook achter de kerk te kunnen laten werken. Ondersteuning van de kopgevel is nog steeds nodig en daarvoor is nu aan de binnenzijde van de gevel een steigerconstructie gemaakt. Het is nu ook mogelijk om op steigers helemaal rondom de kerk te lopen. Dat maakt onder andere het vertinnen van de olifantsruggen boven de Mariakapel mogelijk. Ook boven de viering en de aanzet van het koor is dat gedaan. Eén van de gordelbogen in de viering vertoonde een lelijke breuk. Met behulp van stempels en houten wiggen is deze boog terug in vorm gedrukt en weer geheeld.

Onder het dak

Op de bovenste dwarsliggers van de dakspanten is het begin gemaakt van een nieuwe loopbrug op de kerkzolder. Deze is in vergelijking met de oude zowat een vierbaans snelweg (met alle respect voor de makers van de vorige loopbrug, die moesten werken met andere budgetten en materialen en onder andere omstandigheden!). Alleen wordt het hoekje waar deze loopbrug gaat aansluiten op de stalen deur in de toren veel krapper. Dat komt door de andere vorm van de spanten en het veel dikkere dak. Dat is nu al 14 cm dik en met de isolatielaag en de buitenste houtlaag die daar nog bovenop komen, wordt het in totaal 40 cm dik.  Het geheel is teruggerekend vanuit de buitenste maat van het oude dak en kost nu binnen dus ruimte.

Het nieuwe dak is niet alleen een zegen. Door de verminderde luchtcirculatie ontstaat nu schimmel in het stucwerk van de met water verzadigde wanden. Er zal dus kunstmatig geventileerd moeten gaan worden. En dat kan ook weer niet te fors, want dan droogt alles te snel en trek je de stenen uit de wand. Windstil, licht vriezend weer zou het beste zijn.